BISMILLAH.. SALAM
Ssebenarnya Manjer ni bukanla pandai memasak.. dan apa yang Manjer share ni ikut pengalaman Manjer jerk.. kebiasaannya masakan yg tak pernah Manjer wat, Manjer akan tgk youtube ke.. resepi orang lain ke.. hEHEHEE..
Ok.. Manjer share cara menanak pulut kuning bagi mereka yang takde pengukus
CARA MEMASAK PULUT KUNING DITANAK
Bahan-bahan
1) Beras Pulut 2 Cawan
2) Air 1 Cawan
3) Santan 1/2 kotak atau separuh biji kelapa
4) sedikit garam
5) sehelai Daun pandan
6) sedikit serbuk kunyit
Cara memasak pulut kuning ditanak
1) Mula-mula Manjer cuci beras pulut dan toskan, masuk ke dalam periuk, dan masukkan air.
2) Manjer masukkan santan dan garam sekali bersama serbuk kunyit sebagai pewarna. Boleh tambah serbuk kunyit mengikut pilihan kepekatan warna pulut kuning anda. Garam tu pun Manjer letak secubit rasa jerk..
3) Letak daun pandan untuk bau pulut yang wangi
4) Manjer kacau semua sebati dan pasangkan api yg sederhana kecil
5) Tutup tudung periuk dan kena sentiasa perhatikan pulut ketika hampir kering takut menjadi kerak
6) Apabila dah menggelegak.. kacau sedikit dari bawah ke atas kemudian tutup dan bila pulut dah kering sedikit, manjer kacau perlahan-lahan lagi dan kecilkan api yang paling kecil. bila agak2 dah masak sepenuhnya boleh la dihidangkan bersama rendang atau kari ataupun sambal ikan bilis..
*kalau rasa air tidak cukup dan nampak terlalu kering boleh tambah air sedikit dari masa ke semasa..
SELAMAT MENCUBA DARI MANJER
Terimakasih Artikel CARA MEMASAK PULUT KUNING DITANAK nya bagus dan membantu sekali, semoga sukses selalu yaa .. Aamiin
ReplyDeleteSalam Resep Kue Kering
terima kasih juga sudi berkunjung.. nanti manjer share satu lagi cara pulut kuning ditanak..
Delete